środa, 21 czerwca 2017

Chleb pszenny na zakwasie żytnim, z czarnuszką, pestkami dyni i słonecznika.



Bardzo smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy chleb pszenny z czarnuszką i ziarnami pestek dyni, słonecznika. Prosty w zrobieniu.


Składniki:

Zaczyn:

100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:

cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
czarnuszka 2 duże łyżki

Opcjonalnie:

Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki dyni i słonecznika do posypania ciasta

Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: 





Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

W dniu pieczenia:

Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 8 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.













Udanego wypieku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz