wtorek, 20 czerwca 2017

Nalewka na owocach wiśni.


Nalewka wiśniowa jest bardzo smaczna, swój idealny smak nabiera minimum po roku dojrzewania. Naprawdę warto czekać. Nalewka na zdjęciu jest z 2016 roku, nadal dojrzewa.


Składniki:

wiśnie 3 kg. (najlepsze są sokówki)
goździki 15 szt.
kardamon 20 ziarenek
kora cynamonu 2 szt.
laska wanilii 1 szt.
cukier 30 dag.
alkohol 60% 1,5 l.

Sposób przygotowania :

Wiśnie opłukać pod bieżącą wodą, przebrać i wydrylować. Wraz z przyprawami umieścić w naczyniu minimum 5 l. Zalać alkoholem 60% i odstawić na 6 tygodni co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu alkohol zlać do drugiego naczynia i umieścić w chłodnej piwnicy, wiśnie zasypać cukrem i odstawić na kolejne 4 tygodnie. Gdy cukier się rozpuści i wyciągnie resztę soku i alkoholu z owoców, zlewamy słodki nalew i łączymy z wcześniej odlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę przechowujemy w ciemnym chłodnym pomieszczeniu do całkowitego sklarowania. Sklarowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy. Owoce z nalewki zużywamy do ciasta.


Kardamon.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz