wtorek, 27 czerwca 2017

Schaby wieprzowe wędzone w garnku.



Kolejne schaby uwędzone w garnku, polecam, wędlinka bardzo smaczna.


Surowiec:

schab bez kości bez narostów 1 kg.
schab z narostami 1,2 kg.

Skład solanki 1 litr:

woda 1 litr
liść laurowy połamane 5-6 liści
ziele angielskie 10-12 ziaren
czosnek z łuskami 5-6 zębów
peklosól 80 gram
cukier 10 gram

Wykonanie solanki, peklowanie:

W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Codziennie przekładamy mięso.

Osuszanie:

Po czasie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osznurowujemy. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin.

Wędzenie:

Po czasie osuszania wędzimy w garnku, w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny, podpiekamy kolejną godzinę, w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.












Udanego wędzenia :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz