Bardzo smaczny, z chrupiącą skórką, zdrowy chleb pszenny na zakwasie żytnim, z siemieniem lnianym, ziarnami pestek dyni i słonecznika. Prosty w zrobieniu. Polecam :)
Składniki:
Zaczyn:
100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
400 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
siemię lniane 2-3 duże łyżki
Opcjonalnie:
Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy
pestki dyni i słonecznika do posypania ciasta
Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn i ciasto:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin. Po 5-6 godzinach gdy zaczyn będzie dobry przesiewamy mąkę z solą, dodajemy siemię lniane, mieszamy. Dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch, posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 7-8 godzin w temperaturze pokojowej.
W dniu pieczenia:
Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Udanego wypieku :)
Czy to może być zakwas wyjęty z lodówki?
OdpowiedzUsuń