Rurki zrobione z ciasta kruchego, nadziewane kremem o smaku śmietankowym :)
Składniki:
mąka pszenna typ 500 50 dag.
masło 20 dag.
śmietana 36 % 250 ml.
cukier waniliowy
cukier trzcinowy do obtoczenia
Krem:
mleko zimne 325 ml
krem do karpatki 1 szt.
śmietana 36 % 250 ml
Do zimnego mleka wsypujemy opakowanie kremu do karpatki i miksujemy około 3-4 minuty. W osobnym pojemniku ubijamy śmietanę na sztywno. Krem łączymy z ubitą śmietaną miksując chwilę na wolnych obrotach.
Wykonanie rurek:
Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie). Do przesianej mąki wkładamy miękką kostkę masła. Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy mąkę z masłem tak żeby powstała masa przypominająca kruszonkę. Dalej będziemy ciasto wyrabiać ręcznie. Ugniatamy ciasto wlewając stopniowo śmietanę. Musimy uważać żeby nie wlać za dużo śmietany. Cały czas ugniatamy ciasto, obserwujemy jego elastyczność i jeżeli jest dobrze wyrobione robimy taki jeden kawałek, zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. W następnym dniu rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokątny placek, kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra. Foremki smarujemy margaryną,posypujemy tartą bułką i nawijamy na nie paski ciasta. Nawinięte ciasto na foremki (rurki) obtaczamy w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15-20 minut do zarumienienia się rurek. Upieczone rurki zdejmujemy z foremek i studzimy. Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej końcówki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz