poniedziałek, 24 lipca 2017

Chleb pszenny z makiem.


Najprostszy przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba pszennego z makiem. Polecam :) 




Składniki na 1 bochenek chleba:

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
350 ml mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
drożdże świeże 20 gram

Na pomadę:

100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli

Opcjonalnie:

mak do posypania chleba

Wykonanie:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto podwijając je pod spód, minimum dwa razy i formujemy bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, żyletką robimy ukośne 3 nacięcia. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka, obficie smarujemy go pomadą, posypujemy makiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.



















Udanego wypieku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz