niedziela, 23 lipca 2017
Ogórki konserwowe na ostro.
Ogórki konserwowe z papryczkami chili mają lekko ostry smak, polecam takie ogórki dla amatorów ostrych papryczek.
Składniki:
2 kg. ogórków gruntowych
6 papryczek chilli
2 szklanki (500 ml)octu spirytusowego 10%
8 szklanek (2 litry) wody
7 czubatych łyżek cukru
2 łyżki soli kamiennej
6 liści laurowych
30 sztuk kulek ziela angielskiego
3 łyżeczki ziaren białej gorczycy
24 plasterków marchewki
12 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
kilka łodyg kopru z baldachami nasion
Sposób przygotowania :
zalewa:
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem.
Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoiki, na dno każdego słoika wkładamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper, pozostałe liście laurowe, chrzan, po 1 całej papryczce chilli i po 2 ząbki pokrojonego czosnku. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoiki, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz