Bardzo lubię fasolkę szparagową, więc postanowiłam zrobić panierowany filet z kurczaka podany z ziemniakami i duszoną fasolką szparagową :) Polecam :)
Surowiec:
1 filet z kurczaka
2 jajka
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
0.5 kg. ziemniaków
fasolka szparagowa biała
natka kopru
Wykonanie:
Filet dzielimy na 2 połówki, rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy zanurzamy w roztrzepanym i osolonym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Tak przygotowane plastry fileta układamy na gorącą z tłuszczem patelnię i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. W między czasie gotujemy wodę osoloną na ziemniaki, do wrzącej wody wrzucamy obrane wcześniej, wymyte ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy z nich wodę, odparowujemy, tłuczemy z koprem i wkładamy na talerz obok kładziemy usmażony filet i wcześniej ugotowaną, podsmażoną z bułką tartą fasolkę szparagową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz