czwartek, 6 lipca 2017

Truskawki w galaretkach.


Polecam deser, świeże truskawki w galaretkach.


Składniki:

4 opakowania galaretek (malinowa, cytrynowa, truskawkowa i agrestowa)
30 dkg. truskawek bez szypułek
2 miseczki do rozrabiania galaretek

Wykonanie:

W miseczce zalewamy 250 ml. wrzącą wodą galaretkę malinową, dobrze mieszamy i czekamy aż lekko zacznie być o konsystencji kisielu. W salaterce w której będziemy robić nasz deser truskawkowy wykładamy wcześniej umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami dno salaterki, delikatnie polewamy (stygnącą galaretką) łyżką plasterki truskawek i wkładamy do lodówki żeby szybciej zastygły i przywarły do dna salaterki. Gdy galaretka którą studzimy będzie miała konsystencję kisielu to powoli wlewamy na zastygnięte plasterki na dnie salaterki, po zalaniu wstawiamy do lodówki żeby zastygło a w między czasie wrzątkiem (250 ml.) wody zalewamy cytrynową galaretkę i postępujemy tak samo jak z pierwszą warstwą i tak po kolei układamy warstwy plasterków truskawek zalewając galaretką. Po całkowitym zastygnięciu, po kilku godzinach w lodówce wykładamy nasz deser truskawkowo galaretkowy na talerzyk podważając delikatnie i odcięcie brzegów deseru nożem po obwodzie naszej salaterki.









Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz