piątek, 21 lipca 2017

Szynka w sosie pomidorowo paprykowym.



Sycąca, pikantna zupa gulaszowa z pomidorami i papryką. Może być podana z kaszą lub z pieczywem.


Składniki:

szynka wieprzowa 90 dag
pomidory krojone 1 puszka 400 ml
koncentrat pomidorowy 100 g
cebula 2 szt.
papryka słodka żółta połowa
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
włoszczyzna suszona 2 łyżki
sól
pieprz ziołowy
liść laurowy
ziele angielskie
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
kminek mielony pół łyżeczki
czosnek 2-3 ząbki
świeży lubczyk łodyżki pokrojone drobno
sos z ostrych papryczek 2 łyżki
smalec wieprzowy do smażenia pół kostki (10 dag)

Wykonanie:

Opłukaną i osuszoną ręczniczkami papierowymi szynkę kroimy w plastry. Plastry szynki tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Każdy plaster solimy i posypujemy pieprzem ziołowym. Rozgrzewamy patelnię ze smalcem, układamy plastry szynki i smażymy na rumiany kolor z każdej strony plastra. W między czasie kroimy cebulę w pół plastry, solimy żeby zmiękła i puściła sok. Gdy plastry szynki będą zarumienione z obydwu stron,dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli. Gdy mięso dusi się z cebulą przygotowujemy w garnczku wywar z litra wody, lubczyku, włoszczyzny, pasty rosołowej, liścia laurowego i ziela angielskiego. Doprowadzamy do zagotowania się. Uduszone mięso z cebulą dodajemy łyżką cedzakową do ugotowanego wywaru, doprowadzamy do zagotowania się, dodajemy puszkę pomidorów krojonych, koncentrat pomidorowy, ostry sos z papryczek, pokrojony czosnek i wszystkie przyprawy. Dusimy jeszcze 30 minut w celu zredukowania wody, w razie potrzeby jeszcze na koniec możemy doprawić do smaku.











Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz