sobota, 22 lipca 2017

Leczo z bakłażanem, cukinią, patisonem, pieczarkami i papryką.



Bardzo smaczne, zdrowe leczo z dużą ilością naturalnych witamin.


Składniki:

bakłażan 2 szt. młode, małe
cukinie młode 4 szt.
papryka czerwona 1 szt.
papryka żółta 1 szt
papryka pomarańczowa 1 szt.
patison młody 2 szt.
pieczarki 5 szt.
pomidory krojone 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
lubczyk świeży
por 15 cm
papryka słodka mielona 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 10 szt.
kumin
sól

Wykonanie:

Wszystkie warzywa myjemy, bakłażany kroimy w większą kostkę, obficie solimy i odstawiamy na 15 minut. Młode cukinie i patisony obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z pieczarkami i paprykami. Po 15 minutach płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie bakłażany z soli. Wlewamy do garnka 1 szklankę wody, dodajemy domową pastę rosołową lub kupną kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka dodajemy pokrojone warzywa i parówki w kostkę, dusimy do ich miękkości. Dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami z przepisu. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i zakańczamy gotowanie. Z podanego przepisu wyszło dużo lecza, ja dużą część leczo, włożyłam do 3 półlitrowych słoików i do 1 słoika 900 ml. Słoiki pasteryzujemy 20 minut. Gotowe leczo podajemy z pieczywem, możemy także podać z ryżem lub kaszą.





















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz