Orzeźwiający, zimny drink z arbuza i cytryn, idealny na upalny, parny dzień.
Składniki:
arbuz 5 kg
kranik od worka z soku.
cytryny 2 szt.
wódka 0,7 l
Wykonanie:
Wydrążamy całe wnętrze arbuza, delikatnie, tak żeby nie uszkodzić jego ścianek. Do wydrążonego arbuza mocujemy kranik, wycinamy otwór wycinarką do ogryzków w jabłkach. Wydrążony miąsz arbuza miksujemy i cedzimy przez pieluchę tetrową lub gazę. Do soku z arbuza wciskamy sok z cytryn, wstawiamy do lodówki żeby schłodzić. Do schłodzonego soku wlewamy wódkę, mieszamy i wymieszany wlewamy do przygotowanego arbuza. Arbuz zakrywamy wcześniej ściętym deklem. Zalecam arbuz umieścić na wyższej salaterce lub miseczce, tak żeby można było postawić pod kranik pojemnik do drinku. Uruchamiamy kranik i wlewamy sobie drink.
Na zdrowie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz