poniedziałek, 10 lipca 2017

Złota patelnia, (przysmak naszych kochanych dzieci).



Pyszne letnie danie, często robione dla naszych dzieci, to były ich przysmaki :)


Składniki:

ziemniaki młode 4 szt.
cebula połowa
cebula czerwona połowa
kiełbaski śląskie 2 szt.
boczek wędzony 10 dag
sól
pieprz ziołowy
olej do smażenia

Surówka:

pomidor 2 szt.
cebula połowa
pieprz ziołowy
sól
śmietana gęsta 18 %

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę,płuczemy. Smażymy na gorącym oleju przez około 10-15 minut, tak żeby nabrały złocistego koloru. Dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i kiełbasę. Smażymy do zarumienienia się kiełbasy i boczku. Gdy ziemniaki, boczek i kiełbaska jest zarumieniona,dodajemy pokrojone w kostkę cebulki czerwoną i białą i smażymy kilka minut pod przykryciem. Gdy cebulka jest miękka dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperku. W między czasie robimy surówkę z pomidorów, cebuli i śmietany. Usmażone na złoto ziemniaki nakładamy na talerze, obok nakładamy surówkę z pomidorów i konsumujemy.

Oryginalne danie z przed 9 lat.


Danie dzisiejsze.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz