wtorek, 18 lipca 2017
Zupa z młodej botwinki.
Bardzo smaczna zupa z młodej botwinki.
Składniki:
pęczek młodej botwinki (najlepiej z małymi buraczkami)
włoszczyzna suszona 2 łyżki
ziemniaki młode 3 szt.
koper
natka pietruszki
jajka kurze 2 szt.
ziele angielskie
liść laurowy
sól
sok z cytryny do smaku
skrzydełka drobiowe 2 szt.
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
śmietana 18%
woda 2 litry
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy z oczyszczonymi i wymytymi skrzydełkami w 2 litrach osolonej wody. Gdy ziemniaki będą miękkie do garnka dodajemy wcześniej wymytą i pokrojoną botwinkę razem z buraczkami, liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i domową pastę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa i buraczków. Zupę doprawiamy koprem drobno pokrojonym, natką pietruszki, sokiem z cytryny i solą. Zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę (około minuty)gotujemy. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz