Galaretkowy deser z mrożonymi morelami. Polecam do porannej kawy.
Składniki:
galaretka rubinowa 1 szt.
galaretka cytrynowa 1 szt.
galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
galaretka niebieska 1 szt.
serek waniliowy 90 dag
morele mrożone 4 szt.
herbatniki 11 szt.
Wykonanie:
Użyłam formy o wymiarach:
długość - 23 cm
szerokość - 13 cm
wysokość - 6 cm
Formę o wymiarach (23 x 13 x 6) wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy galaretkę rubinową w szklance 250 ml gorącej wody. Studzimy, gęstniejącą galaretkę wlewamy do formy. Formę wstawiamy do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła. W między czasie przygotowujemy warstwę serową. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Serek mieszamy z rozpuszczoną zimną galaretką cytrynową. Masę serową nakładamy na zastygłą warstwę galaretki rubinowej. Ponownie formę wstawiamy do lodówki. Powtarzamy warstwy, tym razem użyjemy galaretki niebieskiej, a następnej warstwy serowej z galaretką brzoskwiniową i pokrojonymi morelami, całość pokrywamy herbatnikami. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki wyjmujemy deser na półmisek, delikatnie zdejmujemy folię. Kroimy i delektujemy się.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz