piątek, 4 sierpnia 2017
Śremskie kiszeniaki, lekko pod kiszone.
Do kiszenia użyłam jasnych ogórków o rynkowej nazwie kiszeniaki Śremskie. Jest to najlepszy gatunek ogórków do kiszenia. Po ukiszeniu są twarde i nie robią się w środku puste.
Składniki na 2 słoje 2 litrowe.
ogórki Śremskie świeże 2 kg
koper baldachy
czosnek 1 główka
chrzan 15 cm
sól 1 łyżka na litr wody
woda 2 litry
Wykonanie:
Ogórki myjemy, moczymy 1-2 godzin w zimnej wodzie, ogórki muszą napić się wody. Do wymytych, wyparzonych słoików na dno wkładamy baldachy kopru, czosnek pokrojony i kilka kawałków chrzanu. Układamy warstwę ogórków, warstwę kopru, chrzanu i czosnku, i tak do pełnego słoika. Zalewamy litrem osolonej wody. Zakręcamy lekko słoik i tak samo robimy z drugim słoikiem. Ogórki po 24 godzinach kiszenia, są dobre do jedzenia.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz