czwartek, 31 sierpnia 2017

Galareta z kurczaka.



Polecam smaczną galaretkę z kurczaka.

Składniki:

1 duży kurczak 2,2 kg
2 litry rosołu z kurczaka
żelatyna lub wywar z 2 kg nóżek kurzych
groszek zielony
kukurydza
sól morska do smaku
domowa pasta rosołowa 1 stołowa łyżka
pieprz ziołowy
ziele angielskie
liść laurowy
natka świeżej pietruszki
włoszczyzna

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, czyścimy z niepotrzebnych żył i błon, dzielimy na dwie połowy. Tak przygotowane połówki kurczaka wkładamy do garnka, wsypujemy sól, zalewamy 2,5 litra wody i gotujemy. Podczas gotowania zbieramy szumowiny i po zebraniu dodajemy włoszczyznę, domową kostkę rosołową i przyprawy. Kurczaka gotujemy do miękkości mięsa, ugotowane wyjmujemy z garnka, studzimy. Ostudzone połówki kurczaka obieramy z mięsa które trzeba rozdrobnić. Przygotowujemy pojemniczki do galarety, dno pojemniczków posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki, groszku zielonego lub kukurydzy. Do każdego pojemnika układamy rozdrobnione mięso.
Rosół z gotowanego kurczaka przelewamy przez sito, wybieramy liście laurowe i ziele angielskie. Dwa litry rosołu z warzywkami doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w nim odpowiednią ilość żelatyny. Zalewamy każdy pojemnik rosołem z rozpuszczoną żelatyną i po wierzchu posypujemy zieloną natką pietruszki. Ostudzone pojemniki z galaretą przykrywamy i wstawiamy do lodówki żeby galareta zgęstniała.











Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz