czwartek, 31 sierpnia 2017

Nalewka z czarnej porzeczki według przepisu Marioli.



Bardzo smaczna nalewka z czarnej porzeczki. Polecam :)

Składniki:

owoce czarnej porzeczki 1,5 kg
cukier trzcinowy 30 dag
alkohol 60 % 1,5 litra (1 litr spirytusu + 0,5 litra wody)

Przygotowanie:

Czarną porzeczkę wrzucamy do 3 litrowego słoja, zalewamy alkoholem, zamykamy szczelnie słój, potrząsamy słojem i stawiamy w słonecznym miejscu na 6-7 tygodni. Po tym okresie zlewamy nalew wytrawny, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na okres 2 tygodni, potrząsamy 2-3 razy w tygodniu słojem.Po tym okresie zlewamy powstały słodki nalew i łączymy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Połączone nalewy odstawiamy na minimum 6 miesięcy do piwnicy żeby dojrzała. Pijemy schłodzoną.






Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz