Idealny obiad na upalne dni, smaki dzieciństwa, z wakacyjnych wypoczynków na wsi.
Składniki:
ziemniaki młode 8-10 szt.
mięso wieprzowe z szynki 15 dag
podgardle 10 dag
cebula 1 szt.
sól
pieprz ziołowy
koper
mleko zsiadłe
Wykonanie:
Z podgardla na patelni smażymy skwarki, dodajemy do smażących się skwarek mięso pokrojone w większą kostkę i cebulę, także pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą i ziołowym pieprzem, smażymy do miękkości mięsa. Obrane, wymyte ziemniaki gotujemy, po ugotowaniu odlewamy wodę, odparowujemy, posypujemy koprem, mieszamy potrząsając. Nakładamy na talerze, okraszamy tłuszczem ze skwarkami i kawałkami mięsa. Podajemy razem ze szklanką zimnego zsiadłego mleka.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz