sobota, 26 sierpnia 2017

Rogale z czarnuszką.



Bardzo delikatne rogale z czarnuszką. Polecam :)


Składniki:

Mąka pszenna Typ 650 70 dag
sól 1 łyżeczka
czarnuszka 2 łyżki
cukier 3 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 8 łyżek
mleko 400 ml (ciepłe)
jajko kurze do posmarowania rogali

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, czarnuszkę, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej części ciasta wałkujemy prostokąt o grubości 5 mm. Z prostokąta wycinamy 4 trójkąty które po wycięciu zawiniemy w rogale. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 rogali. Uformowane rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze rogale przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy rozbełtanym jajkiem. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z rogalami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się rogali. Upieczone rogale studzimy na kratce.




















Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz