Miękka, soczysta, duszona wieprzowina z cebulą podana z domowego wypieku chlebem. Polecam :)
Składniki:
łopatka wieprzowa bez kości 1 kg
cebula 3 szt.
cebula czerwona 1 szt.
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
smalec wieprzowy do smażenia
Wykonanie:
Wymyte osuszone mięso kroimy w większą kostkę 4x4 cm. Cebule kroimy w półplastry, doprawiamy solą i pieprzem żeby zmiękła. Pokrojone mięso również doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, na roztopionym smalcu. Mięso musimy co jakiś czas przewracać, musi być zarumienione z każdej strony. Gdy mięso będzie zarumienione i dość miękkie, dodajemy cebulę i dalej pod przykryciem dusimy na wolnym ogniu. Duszące się mieso z cebulą musimy także kilka razy przemieszać. Dusimy do momentu kiedy mięso i cebula będzie miękkie. Uduszone mięso nakładamy na talerze, podajemy z chlebkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz