Polecam kolejną smacznąsałatkę na zimę,tym razem z pieczarkami.Idealna jako dodatek do dań.
Składniki:
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka żółta
1 duża papryka pomarańczowa
1 duża papryka biała
5 dużych cebul
6 dużych pieczarek
kilogram ogórków gruntowych
Składniki na zalewę:
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
4 szklanki wody
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka soli
Wykonanie zalewy:
Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlać do garnka i zagotować.
Gotować jeszcze 10 minut a następnie wlać ocet, ponownie zagotować i przestudzić.
Wykonanie:
Papryki obrać z gniazd nasiennych i pokroić w paski, pieczarki (wcześniej ugotowane) pokroić w kawałki, cebulę po obraniu pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do słoików. Następnie zalać zalewą i 1 łyżką oleju do każdego słoika i zakręcić dekieki. W dużym garnku umieścić ściereczkę, wstawić słoiki, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia a następnie pasteryzować 15 minut. Słoiki zostawić w wodzie aby wystygły. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz