środa, 23 sierpnia 2017

Wielkopolskie pyry z gzikiem, dwie wersje, postna i z dodatkiem mielonego kotleta.



Wielkopolskie pyry z gzikiem. Jako że jest to danie wielkopolskie, postne i że teraz nie mamy postu, więc dodałam usmażonego kotleta mielonego do tego dania. Polecam :)


Składniki:

ziemniaki 2 szt.
twaróg chudy
śmietana 30%
kotlet mielony 2 szt.
szczypior z cebulką
koper
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Ugotowane ziemniaki kładziemy na talerz, studzimy i obieramy ze skórki. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego wymyty, pokrojony drobno szczypior z cebulką, drobno pokrojony koper. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ziemniaki kroimy w plastry, smażymy na gorącym tłuszczu. Usmażone nakładamy ta talerz, posypujemy koprem, obok ziemniaków nakładamy gzik.




Wersja postna.




Wersja nie postna.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz