poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Smażona kanapka, z wkładką.



Pyszna, chrupiąca kanapka z patelni, idealna na śniadanie lub kolację. Polecam :)

Składniki na 3 kanapki:

kromki chleba 3 szt.
wędzonka 3-4 plastry
papryka czerwona 1kawałek
papryka żółta 1 kawałek
papryka zielona 1 kawałek
szczypior z cebulką 1 szt.
jajka kurze 2 szt.
ser mozzarella starty
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Papryki, szczypior z cebulką i plastry wędzonki kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy, smażymy do ich miękkości pod przykryciem. Z kromek chleba oddzielamy środki chleba od skórki. Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy ze szczyptą soli. Usmażone papryki z wędzonką wykładamy na talerz. Na patelnię dodajemy troszkę smalcu i kładziemy wyciętą skórkę z chleba, do środka wkładamy łyżeczką usmażone papryki z wędzonka, lekko uciskamy łyżeczką, zalewamy rozbełtanym jajkiem, posypujemy serem i nakrywamy wyciętym środkiem kromki chleba. Smażymy chwilę i smażoną kanapkę nasuwamy na łopatkę, przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy przez chwilę do zarumienienia się spodu kanapki. Usmażoną kanapkę wykładamy na talerz. Tą czynność powtarzamy z każdą kanapką. Chyba że smażymy na dużej patelni i od razu usmażymy wszystkie 3 kanapki.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz