Tradycyjny mielony z ziemniakami i sałatką warzywną ze słoika, danie lubiane przez wielu smakoszy :)
Składniki:
mięso mielone wieprzowe (łopatka lub karczek) 1 kg
Cebula połowa
bułka tarta 1 szklanka
jajka 2 szt.
smalec lub olej do smażenia
sól, pieprz, czosnek (2 ząbki), majeranek
koperek
Ziemniaki 8 szt.
sałatka ze słoika domowy wyrób
Wykonanie:
Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce. Bułkę tartą wsypujemy do miski z mielonym mięsem. Dodajemy 2 jajka, sól, startą cebulę i czosnek oraz pozostałe przyprawy, dobrze mieszamy jednocześnie próbujemy farsz. Na rozgrzanej patelni, na oleju lub smalcu smażymy uformowane kotlety na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gdy smażą się kotlety, gotujemy posolone ziemniaki, gdy się ugotują odlewamy z wody, odparowujemy i wykładamy na talerz posypujemy koperkiem, podajemy wraz z kotletami mielonymi i surówką.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz