niedziela, 17 września 2017

Gulasz wieprzowy z pieczarkami.



Gulasz z mięsa wieprzowego z pieczarkami, podany z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Polecam :)


Składniki:

łopatka wieprzowa 0,5 kg
mięso z golonki wieprzowej 0,5 kg
pieczarki 4 szt.
suszona włoszczyzna
cebula 3 szt.
ziemniaki 8-10 szt.
sos sojowy ciemny 3 łyżki
domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
śmietana 30 % do zabielenia sosu
tłuszcz do smażenia
ogórki kiszone

Przyprawy:

sól do smaku
pieprz ziołowy pół łyżeczki
pieprz naturalny pół łyżeczki
liść laurowy mielony 1/4 łyżeczki
ziele angielskie mielone 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa  1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy doprawione majerankiem i pieprzem, dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 1,5 litra wody i zagotowujemy, dodajemy suszoną włoszczyznę, pastę rosołową i pozostałe przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięsko z cebulką i pieczarkami jest miękkie, dodajemy do garnka z gotującymi się warzywami, dodajemy sos ciemny sojowy i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku, lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką ziemniaczaną i zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Ugotowane ziemniaki nakładamy na talerz, polewamy ugotowanym sosem i dodajemy ogórek kiszony.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz