Kapusta kiszona i słodka z kiełbasą i boczkiem wędzonym na gęsto. Idealna ze świeżym pieczywem.
Składniki:
kapusta świeża 1,5 kg
kapusta kiszona 1 kg
kiełbasa śląska 55 dag
boczek wędzony 35 dag
domowa pasta rosołowa 1 łyżka
koncentrat pomidorowy
pomidory krojone z puszki
świeży koper
Przyprawy do smaku:
sól
pieprz
majeranek
liście laurowe 5 listków
ziele angielskie 6 zgniecionych ziaren
Wykonanie:
Gotujemy świeżą kapustę wraz z pokrojonym, wędzonym boczkiem, kiełbasą śląską, domową pastą rosołową. Przyprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy drobno pokrojone natki kopru i pietruszki, i gotujemy często mieszając, po około 2-3 godzinach kończymy 1 etap gotowania, na drugi dzień gotujemy 1 godzinę i dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory krojone z puszki i gotujemy jeszcze 15-20 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Z podanego przepisu wyszło 4 litry bigosu który możemy za pasteryzować w słoikach.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz