niedziela, 15 października 2017
Łopatka wieprzowa parzona.
Łopatka wieprzowa parzona, idealna do chleba, lub podana z ziemniakami i sosem.
Składniki:
łopatka wieprzowa 1,2 kg
sól 2 łyzki
czosnek granulowany 1 łyżeczka
liść laurowy 3-4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
woda do całkowitego zanurzenia mięsa (około 2 litry)
siatka wędliniarska
Wykonanie:
Wymyte mięso umieszczamy w siatce wędliniarskiej, zawiązujemy oba końce. W garnku umieszczamy czosnek, sól, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą. Zagotowyjemy wodę i do gotującej wody wkładamy mięso. Obniżamy temperaturę wody do 75 stopni Celsjusza i parzymy do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68 stopni Celsjusza. Po osiągnięciu 68 stopni Celsjusza mięsa wśrodku, kończymy parzenie. Możemy grube plastry łopatki polać sosem i podawać z ziemniakami, zimna łopatka w plastrach idealna jest z chlebem.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz