niedziela, 15 października 2017

Domowa pasta rosołowa.



Pasta warzywna, przeze mnie nazwana domową kostką rosołową jest doskonała jako dodatek do zup, sosów, do tych potraw do których dodawaliśmy kupne kostki rosołowe. Tą którą przedstawiam jest swojskiej, domowej produkcji, bez konserwantów, składającej się z naci lubczyku, selera, pietruszki i kilku warzyw. Polecam, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i przydatna w kuchni. 

Skład:

5 dużych pęków lubczyku
1 por
2 selery z nacią
0,5 kg. marchwi
pęczek duży pietruszki z korzeniem
2 duże korzenie pietruszki
2 cebule
kawałeczek imbiru
1 duży pęczek kopru
olej kujawski bazylia z czosnkiem 100ml.

Przyprawy:

kurkuma 30 gram
curry 30 gram
100 gram soli himalajskiej
2 łyżki majeranku
mielony liść laurowy 1 łyżeczka
mielone ziele angielskie 1 łyżeczka
czosnek granulowany czubata łyżka
zioła prowansalskie 30 gram

Wykonanie:

Wszystkie natki i obrane korzenie myjemy i razem z łodygami mielimy przez sitko 2,5 mm (serowe). Wlewamy 100 ml. oleju, wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. Pomieszaną masą napełniamy słoiczki 100 ml. - 200 ml. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania. Otwarty słoik trzymamy w lodówce, 1 łyżka pasty równa jest jednej kostce.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz