wtorek, 10 października 2017

Rozgrzewająca zupa gołąbkowa.



Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa, idealna w chłodne, deszczowe, jesienne dni. Polecam :)

Składniki:

wywar z gotowania gołąbków:

woda 2 litry
domowa pasta rosołowa
sól
pieprz
przecier pomidorowy
pokrojone pomidory bez skórki
suszona włoszczyzna
świeży koper


gołąbki:

sparzone liście z kapusty białej
ryż
mięso mielone
sól pieprz

Wykonanie:

Ze sparzonych liści kapusty formujemy gołąbki nadziewając je farszem zrobionym z mięsa i ryżu.
Uformowane gołąbki układamy w garnku, przykrywamy liśćmi kapusty, zalewamy wodą z przecierem pomidorowym i kawałkami pomidorów, liściem laurowym, zielem angielskim, suszoną włoszczyzną oraz domową pastą rosołową. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy do miękkości gołąbków, ja gotowałam 60 minut od momentu zagotowania się bulionu. Ugotowanego gołąbka wkładamy do miseczki, łyżką rozdrabniamy go w kawałki i zalewamy wywarem w którym się gotowały.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz