poniedziałek, 9 października 2017

Babka kapuściana z kaszą gryczaną.



Bardzo prosta w wykonaniu, smaczna, babka kapuściana z kaszą gryczaną. Polecam :)



Składniki:

kapusta 50 dag
śmietana 12% 1 szklanka
majonez 1 szklanka
jajka 4 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
kasza gryczana 1 szklanka
żółty starty ser 3-4 łyżki
Sól do smaku
pieprz czarny do smaku
pieprz ziołowy do smaku
papryka czerwona suszona 1 łyżeczka
koper świeży pół pęczka
olej roślinny do posmarowania formy

Wykonanie:


Jajka mieszamy z solą i pieprzem, dodajemy kwaśną śmietanę, majonez, mąkę, kaszę gryczaną, drobno pokrojony koper i mieszamy. Dodajemy drobno pokrojoną kapustę do ciasta, dobrze mieszamy wszystkie składniki. Formę smarujemy olejem roślinnym, wlewamy do niej gotowe ciasto. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po 20-30 minutach studzenia w piekarniku wyjmujemy formę z babką, nakrywamy dużym talerzem i przewracamy do góry dnem formy, babcia sama wyjdzie :) Dostudzamy żeby kasza nam lepiej doszła. Kroimy w plastry grubsze, polewamy ulubionym sosem, pasuje każdy sos.




















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz