wtorek, 31 października 2017

Smażone kluski śląskie z okrasą, kiełbasą pieczoną i ostrymi papryczkami cherry.



Dziś zrobiłam podsmażane śląskie kluski z kiełbasą pieczeniową, skwarkami z boczku i cebuli, podane z ostrymi papryczkami cherry. Podsmażone, okraszone kluski śląskie są również smaczne podane bez sosu, troszkę w inny sposób. Polecam :)


Składniki na 2 porcje:

ciasto na kluski śląskie 25 dag
kiełbasa pieczeniowa (grillowa) 2 kiełbaski
marynowane papryczki cherry 6 szt.
cebula 1 mała
boczek lub podgardle wędzone 3-4 plastry
sól
pieprz ziołowy

Wykonanie:

Z ciasta formujemy kluski z wgnieceniem. Uformowane kluski gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, studzimy. W między czasie smażymy na patelni drobno pokrojone plastry boczku lub podgardla wędzonego z cebulą. Kroimy kiełbasę w kawałki dwu centymetrowe i dodajemy do smażących się skwarek. Do podsmażonych skwarek i kiełbasy dodajemy ostudzone kluski śląskie. Obsmażamy je z obu stron. Podsmażone kluski wykładamy na talerz, polewamy okrasą ze skwarkami i cebulą, dodajemy kawałki kiełbasy, po 3 papryczki cherry.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz