poniedziałek, 30 października 2017

Kopytka według Macieja Kuronia.



Zrobiłam kopytka według przepisu z książki Macieja Kuronia "Kuchnia Polska Dania w dwie chwile".


Składniki:

ziemniaki ugotowane 50 dag
mąka pszenna 170 g
jajko 1 szt.
sól szczypta

Opcjonalnie:

bułka tarta, masło lub skwarki z cebulą do polania

Wykonanie:

Zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i solą. Ze zrobionego ciasta formujemy wałki,które ukośnie tniemy na niewielkie romby. Wycięte kopytka wrzucamy do wrzącej wody i po wypłynięciu ich na wierzch gotujemy 2-3 minut. Ugotowane kopytka podajemy z masłem i bułką tartą lub polane tłuszczem ze skwarkami. Smaczne są również odsmażone na złoty kolor.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz