środa, 1 listopada 2017
Smażone, rumiane kopytka.
Z ugotowanych ziemniaków które pozostały z obiadu zrobiłam kopytka i podsmażyłam je na tłuszczu.
Składniki:
Ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól
Wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 1/4 objętości ciasta mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta formujemy wałki które tniemy ukośnie w 4-5 centymetrowe kawałki, kopytka. Wycięte kopytka gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty. Ugotowane kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową, studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na rumiany kolor ze wszystkich stron. Usmażone wykładamy na talerz i konsumujemy.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz