środa, 1 listopada 2017

Smażone, rumiane kopytka.



Z ugotowanych ziemniaków które pozostały z obiadu zrobiłam kopytka i podsmażyłam je na tłuszczu.

Składniki:

Ugotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól

Wykonanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 1/4 objętości ciasta mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta formujemy wałki które tniemy ukośnie w 4-5 centymetrowe kawałki, kopytka. Wycięte kopytka gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty. Ugotowane kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową, studzimy. Ostudzone kopytka smażymy na rumiany kolor ze wszystkich stron. Usmażone wykładamy na talerz i konsumujemy.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz