Smażone kawałki kurczaka podane z ziemniakami polanymi tłuszczem, kiszoną kapustą i marynowaną ostrą papryczką cherry.
Składniki:
ćwiartki kurczaka 2 szt.
ziemniaki 4 szt.
kapusta kiszona
marynowane papryczki cherry 2 szt.
sól
pieprz ziołowy
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka osuszamy papierowymi ręczniczkami, doprawiamy pieprzem i solą. Nagrzewamy patelnię z tłuszczem. Na rozgrzaną patelnię układamy kawałki kurczaka, smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa na rumiany kolor z obu stron. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kawałki kurczaka wykładamy na talerze, dodajemy ziemniaki, kiszoną kapustę i po jednej ostrej papryczce cherry. Ziemniaki polewamy gorącym tłuszczem ze smażenia mięsa.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz