Uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk dwa kawałki schabu, jeden kawałek obrobiony bez błon, warkocza i narostów, drugi kawałek jest nie obrabiany, z warkoczem, mizdrą, taka wędzonka.
Surowiec:
schab wieprzowy bez kości 1,81 kg
Przyprawy:
peklosól 95 g
cukier 15 g
woda 0,7 l
liście laurowe
ziele angielskie
czosnek
Wykonanie:
Z wody, peklosoli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego i czosnku sporządzamy solankę. Mięso zalewamy zimną solanką, robimy nastrzyk. Wstawiamy do lodówki i peklujemy 4 dni. Po 4 dniach peklowania płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami i osuszamy wentylatorem po 2 godziny z każdej strony. Mięso wędzone w garnku musi być bardzo dobrze osuszone. Po osuszaniu wentylatorem mięso niech wisi na kiju do następnego dnia w temperaturze pokojowej 19-20 stopni Celsjusza. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 2 godziny, podpiekamy 30 minut w 80 stopni Celsjusza. Uwędzone kawałki schabu wieszamy na kij i studzimy. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Udanego wędzenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz