piątek, 20 października 2017

Smażone kawałki boczku z cebulą.



Śniadanie na bogato, smażone kawałki boczku z cebulą.

Składniki::

boczek wieprzowy 35 dag
cebula 1 szt.

Przyprawy:

pieprz ziołowy
sól

Wykonanie:

Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami boczek kroimy większe kawałki. Rozgrzewamy patelnię, a w między czasie solimy i pieprzymy pokrojony boczek. Układamy na gorącą patelnię i smażymy pod przykryciem. Obieramy cebulę, kroimy w piórka, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy i czekamy z dodaniem jej do skwarek, aż skwarki usmażą się z obu stron na rumiano. Skwarki musimy kilkakrotnie przewracać,żeby z każdej strony były zarumienione na złoty kolor. Gdy skwarki osiągnęły złoty kolor dodajemy pomieszaną z przyprawami cebulę i mieszamy, oraz smażymy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż cebula będzie dobrze zeszklona. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy. Podajemy z chlebkiem.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz