Delikatne, bardzo smaczne bułki aroniowe z białym makiem i bakaliami. Idealne dzieciom na kanapki do szkoły. Polecam :)
Składniki:
Mąka pszenna Typ 650 - 70 dag
Sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
mleko 400 ml ciepłe
olej 7 łyżek
miąższ z aronii 3 łyżki stołowe
masa makowa z bakaliami
jajko kurze 1 szt.
bakalie do posypania
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder 1 szklanka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, miąższ z aronii oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i dzielimy je na 9 równych części z których uformujemy bułki. W uformowanych bułkach odciskamy otwór kieliszkiem. Do odciśniętego otworu wkładamy masę serową którą posypujemy rozdrobnione bakalie. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem i wkładamy na drugą od dołu półkę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, grzałki góra/dół. Podczas gdy bułki są w piekarniku robimy lukier, wsypujemy do małej miseczki cukier puder i wlewamy sok z połowy cytryny, dobrze mieszamy aż powstanie gęsty lukier. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika, smarujemy każdą obficie lukrem i studzimy je na kratce. Ostudzone bułki możemy konsumować.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz