czwartek, 2 listopada 2017

Placki na krokiety i na naleśniki.



Ciasto z którego wychodzą zawsze udane placki. Z podanego przepisu wychodzi 30 placków do krokietów lub do naleśników.


Składniki: 

jajka kurze 6 szt.
mleko 3 szklanki
woda ciepła, przegotowana 3 szklanki
olej 6 łyżek
mąka pszenna Typ 550 - 4,5 szklanki
sól pół łyżeczki

Wykonanie:

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej i wbijamy jajka. Miksujemy, po wstępnym miksowaniu dajemy mąkę i ponownie miksujemy na papkę o egzystencji śmietany. Tak zmiksowane ciasto odstawiamy na 30-40 minut do odpoczęcia, i po tym czasie smażymy na posmarowanej olejem, gorącej patelni. Usmażone placki zsuwamy z patelni na talerz z usmażonymi plackami.





Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz