wtorek, 28 listopada 2017

Ciasto z pijanymi wisienkami i agrestem.



Ciasto do którego upieczenia wykorzystałam część owoców z nalewek.


Przygotowanie:

Miseczka 1 większa:

Ucieramy:

2 szt. jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 olejek rumowy
1 łyżeczka suszonej skórki cytryny

Powoli dodajemy i mieszamy:

1 szklanka oleju
1 szklanka mleka

Miseczka 2 mniejsza:

Poniższe składniki mieszamy:

2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Owoce do wyrobionego ciasta:

2 szklanki wiśni z nalewek
2 szklanki agrestu z nalewek

Wykonanie:

Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1 stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy owoce i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować margaryną prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.












Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz