poniedziałek, 27 listopada 2017

Mielonka z szynkowaru według Marioli.



Mielonka idealna do kanapek. Można zrobić bez słoninki.

Surowiec:

chude mięso wieprzowe z szyneki 70 dag
tłuste mięso wieprzowe boczek 30 dag
słoninka 10 dag
chude mięso z golonki 20 dag
125ml bardzo zimnej wody

Przyprawy:

peklosól 15 gram
sól wędzarnicza 10 gram
pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
czosnek rozgnieciony 2 ząbki
kolendra ziarno 1/3 łyżeczki (utrzeć w moździerzu)

Wykonanie:

Chude mięso kroimy w kawałki o wielkości 3 do 4 cm. Boczek mielimy w maszynce przez sitko 5 mm, słoninkę kroimy w kosteczkę 5 x 5 mm, chudą wieprzowinę z golonki mielimy dwukrotnie przez sitko 2,5 mm i dodajemy pół szklanki bardzo zimnej wody (dodatkowo możemy rozdrobnić blenderem). Mięso drobno rozdrobione i zmielony boczek wraz z pokrojoną słoninką mieszamy do momentu, aż nabiorą kleistości. Równocześnie dodajemy peklosól i wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy mięso chude pokrojone w kawałki 3-4 cm. (mięso te najlepiej jest wcześniej potłuc tłuczkiem do mięsa) . Wszystko należy bardzo dokładnie i długo mieszać. Farsz umieszczamy w woreczku do szynkowara. Szynkowar uzbrajamy i umieszczamy na 24 godziny do lodówki. Po 24 godzinach parzymy 90 -100 minut w temp. 75- 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury mięsa w środku 68 stopni Celsjusza. Następnie chłodzimy w zimnej wodzie i umieszczamy na noc do lodówki.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz