wtorek, 21 listopada 2017

Kiszka ziemniaczana.



Kiszka ziemniaczana ma wielu zwolenników. Popularna jest na wschodzie Polski, potrawa pochodząca z kresów wschodnich. Polecam.


Składniki:

ziemniaki typ kulinarny BC 1 kg
jelito wołowe 50 - 55 mm średnicy 1 metr
boczek wędzony lub surowy 10 dag
jajko kurze 1 szt.
cebula 1 szt.
majeranek 1 łyżka
sól 1 mała łyżeczka
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na pulpę. Jelita wołowe płuczemy z soli i moczymy minimum 90 minut. Pokrojony boczek i cebule smażymy i usmażone studzimy, ostudzone dodajemy do pulpy ziemniaczanej. Wbijamy 1 jajko oraz dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze wszystko mieszamy (próbujemy smak). Za pomocą lejka o dużej średnicy napełniamy jelita na luźno w 4 równe kawałki. Kawałki kiszek układamy na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wysmarowanej olejem. Po ułożeniu kiszek na blasze, nakłuwamy igłą po kilka razy jedną kiszkę żeby wyszło powietrze. Smarujemy namoczonym w oleju pędzlem każdą kiszkę. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy do zarumienienia się kiszek na złoty kolor. Po 50 minutach pieczenia kiszki przewracamy na drugą stronę i podpiekamy kolejne 50 minut z drugiej strony. Kiszki piekły się 100 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Kiszki możemy spożywać bezpośrednio upieczone, dobre są również na drugi dzień podsmażone na patelni. Podajemy z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz