Delikatne, bardzo smaczne drożdżowe bułeczki z serem, posypane wiórkami kokosowymi i polane lukrem cytrynowym.
Składniki na ciasto:
mąka pszenna typ-500 lub 550 - 50 dag
drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 250 ml
cukier puder 40 g
masło 100 g (rozpuszczone, ostudzone)
jajko kurze 1 szt.
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
lukier
wiórki kokosowe do posypania
Składniki na masę serową:
twarożek wiejski - 50 dag
żółtka jajek kurzych 2 szt.
cukier waniliowy 16 g
Wykonanie masy serowej:
W miseczce rozdrabniamy twarożek drewnianą łyżką, dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Wyrabiamy ucierając łyżką masę serową.
Składniki na lukier:
cukier puder 1 szklanka
sok z połowy cytryny
łyżka mleka
Wykonanie lukru:
Wszystkie składniki na lukier dobrze mieszamy aż powstanie gładki, gęsty jak kisiel lukier.
Wykonanie bułeczek:
W mniejszej miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki, wlewamy pół szklanki ciepłego mleka i dobrze musimy rozmieszać, odstawiamy na 20 minut. Rozczyn drożdżowy musi nam troszkę urosnąć. W między czasie przesiewamy 500 gram mąki do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy 40 gram cukru pudru, rozpuszczone, ostudzone masło, jedno jajko, pozostałe 125 ml (pół szklanki) mleko i rozczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką, później wyrabiamy ciasto ręcznie. Ciasto musi być elastyczne, odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, wałkujemy z niego placek w kształcie prostokąta. Na placek nakładamy warstwę masy serowej, rozsmarowujemy ją w miarę równo. Nakładamy jedną trzecią szerokości placka część do środka i pozostałą częścią nakrywamy już nakrytą część placka, takie złożenie placka na trzy części. Zwinięty placek tniemy na kawałki sześciocentymetrowe, każdy środek kawałka przygniatamy kijkiem o średnicy ołówka. Tak przygotowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem i posypanej mąką. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy na drugą półkę nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek (grzałka góra/dół). Upieczone bułki smarujemy lukrem i studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz