Pieczone, nadziewane szyje kacze lub z innego drobiu, są pyszne. Można je nadziewać różnymi farszami, takimi które lubimy. Ja zrobiłam z farszem z kasz, gryczanej i jęczmiennej z dodatkiem sosu z ostrych papryczek, który bardzo lubimy. Warto zrobić bo jest po prostu PYCHA :)
Składniki:
skóra z szyi kaczej
farsz kaszany
Składniki farszu na 6 szyj:
wywar z gotowania mięsa 2 szklanki
kasza gryczana 1 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
natka pietruszki
koper
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
ostry sos z papryczek czereśniowych
Wykonanie farszu:
Ja wykorzystałam wywar z gotowania mięs do pasztetu. Odmierzamy 4 szklanki wywaru i doprowadzamy go do zagotowania się. W między czasie wsypujemy do miseczki 1 szklankę kaszy gryczanej i 1 szklankę kaszy jęczmiennej. Kasze płuczemy w zimnej bieżącej wodzie, odcedzamy z wody i dodajemy do gotującego się wywaru, dodajemy również sos z ostrych papryczek. Gotujemy ciągle mieszając do momentu kiedy kasze zaczną pęcznieć a wywar będzie robić się gęstszy. W takim momencie kończymy parzenie kasz, kasze pod przykryciem same dojdą w czasie 30 minut. Po 30 minutach dodajemy do kasz pokrojoną natkę pietruszki i koper, mieszamy kasze i studzimy.
Wykonanie nadziewanych szyj:
Tą ilością farszu można nadziać 6 kaczych szyj. Szyje czyścimy, płuczemy w bieżącej zimnej wodzie, osuszamy papierowymi ręczniczkami. Cieńszy (węższy) koniec skóry szyi mocno związujemy przędzą wędliniarską. Nadziewamy szyję farszem, zszywamy nicią drugi koniec szyi. Lekko nacinamy ostrą żyletką, tak żeby nie przeciąć skóry. Smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu do zarumienienia się z każdej strony. Musimy kilkakrotnie szyje przewracać. Podsmażone szyje wkładamy do formy do pieczenia, wlewamy wytopiony tłuszcz i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie czasu pieczenia przewracamy szyje na drugą stronę (o 180 stopni). Upieczone szyje podajemy z kiszonym ogórkiem lub marynowanymi, ostrymi, papryczkami czereśniowymi.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz