niedziela, 19 listopada 2017

Rozgrzewające danie jednogarnkowe.



Rozgrzewający, pikantny gulasz z łopatki wieprzowej z warzywami i makaronem penny, idealny posiłek w jesienne chłodne dni. Polecam :)


Składniki:

90 dag łopatki wieprzowej
papryka czerwona połowa
papryka żółta połowa
papryczka ostra pepperoni 2 szt.
seler naciowy
suszona włoszczyzna 3 łyżki
cebula 2 szt.
lubczyk suszony 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1 szt.
papryka słodka mielona 2 łyżeczki
pieprz czarny 1 łyżeczka mała
czosnek granulowany 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz ziołowy 1 łyżeczka mała
majeranek 2 łyżki
ziele angielskie 6-8 ziaren
liść laurowy 3 szt.
woda 1 litr
ciemny sos sojowy 2-3 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka
makaron penne 250 gram
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wymyte mięso kroimy w kostkę 3 cm. x 3 cm. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę kroimy w pół plastry lekko solimy żeby zmiękła i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę. Smażymy pod przykryciem do miękkości mięsa. W oddzielnym garnczku zagotowujemy wodę z pastą rosołową lub kostką rosołową. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszoną włoszczyznę, pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Wywar z dodatkami gotujemy około 15 minut. Do gotującego się wywaru dodajemy smażone mięso z cebulą oraz  wszystkie suche przyprawy i ciemny sos sojowy. Próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy makaron penny, mieszamy i gotujemy jeszcze około 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie kończymy gotowanie. Odstawiamy na 10-15 minut żeby makaron doszedł i możemy konsumować.

















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz