niedziela, 26 listopada 2017

Pierogi z grzybami, mięsem i cebulą.



Pierogi z usmażonymi grzybami, mięsem mielonym i cebulą podane z podsmażoną cebulą.

Składniki:

Farsz:

pieczarki 50 dag
mięso mielone, wieprzowe 50 dag
cebula 1 szt
olej 3-4 łyżki
sól
pieprz

Wykonanie farszu:



Wymyte, pokrojone drobno pieczarki, doprawione pieprzem i solą smażymy razem z pokrojoną cebulą w kostkę. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy stopniowo mielone mięso i smażymy cały czas mieszając. Podczas smażenia mięsa musimy je drewnianą patką jak najdrobniej rozdrabniać. Usmażony farsz studzimy.

Ciasto:

3 szklanki mąki typ 500
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli

Wykonanie ciasta i pierogów:

Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy  pierogi. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię lustra wody. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką lub pierogi odsmażane.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz