Pierogi z usmażonymi grzybami, mięsem mielonym i cebulą podane z podsmażoną cebulą.
Składniki:
Farsz:
pieczarki 50 dag
mięso mielone, wieprzowe 50 dag
cebula 1 szt
olej 3-4 łyżki
sól
pieprz
Wykonanie farszu:
Wymyte, pokrojone drobno pieczarki, doprawione pieprzem i solą smażymy razem z pokrojoną cebulą w kostkę. Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy stopniowo mielone mięso i smażymy cały czas mieszając. Podczas smażenia mięsa musimy je drewnianą patką jak najdrobniej rozdrabniać. Usmażony farsz studzimy.
Ciasto:
3 szklanki mąki typ 500
2 jajka
ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli
Wykonanie ciasta i pierogów:
Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi. Gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię lustra wody. Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką lub pierogi odsmażane.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz