Pulpety wieprzowe podane z kapustką brukselką, polane sosem koperkowym.
Składniki:
kapusta brukselka 10 szt.
pulpety 12 szt.
sos koperkowy
ziemniaki 3-4 szt.
sól
Pulpety:
mięso wieprzowe,mielone 60 dag
jajko kurze 1 szt.
cebula (starta, 1 łyżka stołowa)
bułka tarta pół szklanki
koper
natka pietruszki
sól
pieprz
czosnek granulowany
Sos:
woda 1 litr
włoszczyzna suszona 2 stołowe łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
sól
pieprz
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 6 szt.
koper
natka pietruszki
mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
śmietana 18% do zabielenia sosu
Wykonanie:
Do zmielonego mięsa dodajemy sól, cebulę, pieprz, czosnek, bułkę tartą, koper, natkę pietruszki, jajko i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Z wyrobionego mięsa formujemy 12 pulpetów. W garnku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pastą rosołową i przyprawami. Do gotującego się wywaru dodajemy koper, natkę pietruszki, kapustki brukselki i pulpety, gotujemy do miękkości, około 20 minut. Jeżeli kapustki i pulpety będą miękkie doprawiamy sos do smaku, zagęszczamy go mąką i zabielamy śmietaną. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, ugotowane odlewamy z wody, odparowujemy i tłuczemy. Ziemniaki wkładamy na talerze, układamy po 6 pulpetów, po 5 kapustek i wszystko polewamy sosem. Możemy całość posypać koperkiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz