sobota, 25 listopada 2017

Rolmopsy z solonych śledzi.



Filety śledziowe posmarowane cienko musztardą, zwinięte z ogórkiem kiszonym i duszoną cebulą, zalane zalewą octowo - olejową.

Składniki:

śledzie solone z beczki 2 szt.
cebula czerwona 1 szt.
ogórek kiszony 1 szt.
liść laurowy 3-4 szt.
ziele angielskie 6-8 szt.
pieprz czarny 8 szt.
woda 250 ml
ocet 10% 60 ml
olej 5 łyżek
cukier 1 mała łyżeczka
musztarda
sól

Wykonanie:

Śledzie czyścimy, ściągamy skórę, myjemy i moczymy w zimnej wodzie. W między czasie gdy śledzie się moczą przygotowujemy z wody, octu cukru, oleju, cebuli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych zalewę octową. Wszystkie składniki zalewamy wodą i octem, umieszczamy w garnczku, zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia.  Wystudzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie z każdego śledzia wyjmujemy kręgosłupy z ośćmi, filetujemy. Na patelni dusimy cebulę,studzimy. Ogórka kiszonego kroimy w cienkie paski. Rozkładamy fileta śledziowego, delikatnie, bardzo cienko smarujemy go musztardą, układamy kilka pasków ogórka i cebuli, zwijamy rolmops zabezpieczając go kołeczkiem drewnianym. I tak robimy ze wszystkimi filetami. Tak zrobione rolmopsy wkładamy do słoika lub pojemnika, zalewamy zalewą wymieszaną z olejem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz