czwartek, 23 listopada 2017

Sznycle wieprzowe.



Klasyczne sznycle wieprzowe podane z ziemniakami i warzywną surówką.


Składniki:

mięso mielone, wieprzowe z łopatki 90 dag
cebula połowa
bułka zwykła 1 szt.
jajko kurze 2 szt.
ziemniaki 3 szt.
surówka warzywna z domowej spiżarni
tłuszcz do smażenia

Przyprawy:

pieprz czarny pół łyżeczki malej
pieprz ziołowy 1 mała, płaska łyżeczka
sól do smaku (ja dałam 1 płaską małą łyżeczkę)
majeranek 1 łyżka
czosnek granulowany 1 łyżeczka mała

Wykonanie:

Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy, dodajemy do mięsa. Łączymy ugniatając mięso z bułką, dodajemy, startą cebulę, jajka i wszystkie suche przyprawy. Dokładnie wyrabiamy farsz. Formujemy z farszu sznycle i smażymy na gorącym tłuszczu. Smażymy na rumiano z obu stron. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Ugotowane ziemniaki odlewamy z wody, odparowujemy, tłuczemy. Usmażone sznycle podajemy z ziemniakami i warzywną surówką.








Smacznego!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz