środa, 6 grudnia 2017

Bułki pszenne z czarnuszką i słonecznikiem.



Bardzo smaczne bułki z czarnuszką i ziarnami słonecznika. 


Składniki na 9 bułek (każda po 12 dag):

700 g mąki pszennej poznańskiej (typ 500)
mleko 400 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
8 łyżek oleju
czarnuszka 2 łyżki
jajko 1 szt. do posmarowania bułek
słonecznik do posypania

Wykonanie:

Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy czarnuszkę, olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże i pozostałe, ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy bułki. Górną część bułki obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem. Wkładamy blachę z bułkami na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnie zarumienienia się bułek. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz